L’oïda és un òrgan altament sofisticat i molt sensible. Està format per tres parts principals:

L’oïda externa

Format pel cartílag (l’orella) i el conducte auditiu. En un dels extrems del conducte auditiu es troba el timpà. L’oïda externa funciona de manera semblant al de una antena parabòlica, recollint les ondes sonores i portant les oscil·lacions d’aquestes al timpà. Gràcies a la oscil·lació d’aquestes ones sonores, el timpà es posa en moviment.

L’oïda mitja

És un espai ple d’aire on la pressió s’ajusta mitjançant la trompa d’eustaqui, que està connectada amb la rinofaringe. En l’oïda mitja hi ha tres ossets: el martell, l’enclusa i l’estrep. En conjunt, formen el “sistema de palanca” que rep els moviments del timpà i els transmet a l’oïda interna, que es denomina còclea.

L’oïda interna

És una estructura plena de líquid que té la mateixa forma que una closca de cargol. A l’oïda interna es troba l’òrgan de l’equilibri que està format per tres canals semicirculars plens de líquids. Dins la còclea trobem aproximadament 20.000 cèl·lules ciliades (cèl·lules sensorials) que s’activen a través dels moviments del líquid. Al ser activades, aquestes cèl·lules envien impulsos al cervell, que els percep com a sorolls.

Conèixer les parts del nostre sistema auditiu és important.